ALINA SZAPOCZNIKOW

  •                                                                                          CATALÀ
  • ENGLISH
  • ESPAÑOL
  • MENU
Una part del tot


Alina Szapocznikow .The artist at home in Malakoff Paris  1967



Des del small dessert de la vida diària es pot obtenir tot el misteri de l'existència. Ara recordo la cançó The inner light escrita per George Harrison el 1968 i publicada com a cara B del single Lady Madonna de The Beatles. La seva lletra va ser presa gairebé íntegrament del capítol 47 del llibre taoista Dao de Jing: "Without stirring abroad one can know the whole world. Without looking out of the window one can see the way of heaven." Sota el títol Sculpture Undone, 1955-1972 el MoMA novaiorquès ha organitzat una retrospectiva dedicada a l'escultora polonesa Alina Szapocznikow escollint la seva obra Small Dessert I com la portada del catàleg de l'exposició. Es podria dir que és una molt bona imatge per descriure la seva trajectòria artística: petita, perquè va ser curta en el temps, i postres doncs la seva feina va ser molt intens i creatiu.


Alina Szapocznikow va néixer en una família jueva a Kalisz, Polònia, el 1926, de manera que va créixer en un país ocupat per l'exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial, sent tancada en guetos, on el seu pare va morir el 1938, i més tard presonera en camps de concentració nazis. Després de la guerra, va començar la seva formació com a escultora al taller d’Otokar Velimski i el 1947 a l'Escola d'Art Industrial sota la tutela de Josef Wagner a Praga. Els seus primers treballs van ser desenvolupats en un estil figuratiu clàssic en bronze i pedra. Va assistir a l’atelier de l'escultor francès Paul Niclausse de l'École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de París, on va rebre la influència de l'art de Henry Moore i Giacometti, entre d'altres. Amb els anys, Alina Szapocznikow va donar un gir a la seva creativitat per explorar el surrealisme i el pop art amb el seu propi cos i el seu envelliment com actors principals de les seves escultures.


A causa de la seva prematura mort el 1973, la seva carrera abasta només disset anys, però la seva diversitat de materials i formats és increïblement rica. Les seves escultures inclouen peces de vestir, peces d'automòbils, fotografies i motlles de polièster de parts del cos que es converteixen en objectes quotidians com llums. La reflexió òbvia és el nostre cos vist com un objecte utilitzat per al nostre propi plaer o fins i tot com un producte comercial. Però hi ha una lectura més profunda de l'obra d’Alina Szapocznikow que expressa l'art com a part de l'artista oferta l'espectador com un producte: el que l'espectador veu com un llum és una part de mi a la venda. Es tracta d'una crítica ferotge al mercat de l'art que resulta molt actual, probablement ara més que mai.


L'exposició Alina Szapocznikow: Sculpture Undone, 1955-1972 al MoMA és una visió de conjunt de l'obra d'una artista que va transformar l'escultura en alguna cosa lúdica i profundament reflexiva alhora la qual cosa ni és fàcil ni freqüent.




Alina Szapocznikow: Sculpture Undone, 1955–1972 exposició aquí


Text de Juan Carlos Romero
Foto cortesia del Museum of Modern Arts of New York, MoMA
Tots els drets reservats