YOKO ONO

Peces de raig


Yoko Ono in Half-A-Room, Lisson Gallery, London, 1967
Photo by Clay Perry
© Yoko Ono



Ella diu que és una bruixa . El món pensa que ho és , és clar , però només és segur que Yoko és una criatura de l'oceà o així la van anomenar quan va néixer el 1933 a Tòquio. Almenys aquest i no un altre és el significat del seu nom Yoko en la seva traducció Kanji i així la va anomenar John Lennon en la seva cançó Julia inclosa a l'Àlbum Blanc que The Beatles van publicar el 1968. El seu pare era Eisuke Ono , que va ser pianista clàssic en la seva joventut i que va esdevenir un important banquer al Japó . Era fill de Zenjiro Yasuda del clan samurai dels Yasuda i fundador del Yasuda zaibatsu , un dels quatre conglomerats financers més importants del Japó imperial , dissolt en acabar la guerra el 1945. Així doncs , ja en tenim un altre de fet : Yoko prové d'una llarga saga de guerrers samurais i cal admetre que la seva personalitat és un bon exemple d'esperit guerrer . Gràcies al treball del seu pare , ella va poder viatjar aviat a Amèrica tenint una molt primerenca experiència de la vida a San Francisco i Nova York . Els anys de la guerra van ser difícils per a la seva família doncs van haver de tornar al Japó però un cop aquesta va acabar Yoko pogué iniciar estudis de música i filosofia a Tòquio , malgrat que abandonar la universitat en pocs mesos . La seva família havia tornat sense ella a Nova York i un cop deixats els estudis de banda es va reunir amb ells . Allà ingressà al Sarah Lawrence College , una escola privada i liberal d'art on va començar a relacionar-se amb artistes com La Monte Young , artista americana avantguardista , compositora i músic experimental creadora de la drone music , i a John Cage , pioner de la música aleatòria , la música electroacústica i l'ús d'instruments no convencionals . Tots dos van ser els seus mentors en els seus inicis artístics .

Yoko Ono s'ha casat tres vegades : en 1956 amb el músic avantguardista Toshi Ichiyanagi , el 1963 amb el productor Anthony Cox , i finalment amb John Lennon el 1969, història aquesta darrera àmpliament coneguda . Ara , amb vuitanta anys , assegura que comença una vida nova i presenta una vasta retrospectiva al Museu Guggenheim de Bilbao , una molt bona oportunitat de descobrir la seva carrera artística més enllà de l'ombra del mite The Beatles doncs Yoko Ono ha explorat l'art conceptual i de la performance des de finals dels anys cinquanta col·laborant amb el grup Fluxus i uns primers treballs importants com Painting to be stepped on el 1961, Cut Piecei el llibre Grapefruit el 1964 el qual incloïa instruccions surrealistes que havien de ser completades pel lector . Més tard va iniciar una prolífica carrera al cinema experimental amb títols com Nº 4 ( 1966 ) , també coneguda com Bottoms , Rape ( 1968 ) i la darrera Onochord ( 2004 ) .


Però la seva popularitat li ve per la seva relació amb el Beatle John Lennon i la seva col·laboració musical durant els setanta , encara que la seva carrera musical en solitari és profundament interessant per si mateixa , tant com irregular . Els fans de The Beatles normalment preferirien esborrar les seves cançons de l'àlbum Double Fantasy publicat el 1980 just abans de l'assassinat de Lennon i en el qual apareixen cançons escrites per Lennon i d’altres escrites per Ono com creant un diàleg entre elles . Però quan un escolta el disc és obvi que Ono estava més connectada a l'actualitat de l'escena musical que el propi Lennon . Potser les cançons del Beatle eren millors però la seva estructura era de pop clàssic , propera als seus temps a The Beatles , i el seu so estava sobre -produït . D'altra banda, les cançons d'Ono tenien un so proper a bandes del moment com els B -52 's y The Talking Heads . Després de la mort de Lennon ella ha publicat alguns discos realment bons i ha creat col·laboracions gairebé increïbles com la peça experimental inèdita fins a la data gravada al costat de Paul McCartney a inicis dels noranta sota el títol Hiroshima Sky ( Is always blue ) . El seu recent Take Me to the Land of Hell (2013 ) gravat al costat del seu fill Sean Lennon i Yuka Honda , Nels Cline , i Cornelius ' Keigo Oyamada , en el qual s'inclouen magnífiques cançons com Moonbeans , Cheshire Cat cry i NY Noodle Town, és una prova més de la força del seu magnífic talent .



Yoko Ono | Half a wind-show. A Retrospective at Bilbao Guggenheim Museum

Selecció d'imatges aquí


Text de Juan Carlos Romero
Foto de Clay Perry. © Yoko Ono
Cortesia de Museo Guggenheim de Bilbao
Tots els drets reservats